Wat is linkjuice en is dit nog steeds relevant?

Geplaatst op 06-12-2021

Categorie: Computer en internet

Professionals die actief bezig zijn met linkbuilding en SEO maken een zo attractief als mogelijk linkprofiel om hun website boven in de zoekresultaten van de zoekmachines als Google en Bing te krijgen. Een startpagina zoals bijvoorbeeld start mee of slimme start, heeft een aantal backlinks op de pagina staan. De pagina zelf bevat een waarde. De waarde van deze pagina wordt door het aantal links gedeeld. Een verschil is duidelijk zichtbaar in dit artikel van een paar honderd woorden. Er staan twee links op een pagina met een artikel. De lezer van het artikel bepaald wat de waarde van de content is, terwijl de zoekmachine met name bekijkt waar het artikel over gaat en hoeveel waarde er aan de twee links op de pagina gegeven kan worden. Deze waarde wordt ook wel linkjuice genoemd. Hoe langer een artikel is, en hoe minder links er in het artikel staan, hoe meer linkjuice er naar de uiteindelijke en gelinkte website gaat.

Linkjuice via artikel marketing op websites en platforms met een hoge waardering hebben de meeste waarde en kunnen zelfs enkele tientallen (zo niet meer) startpagina links zomaar aan de kant schuiven. Echter, de combinatie van verschillende soorten backlinks is juist zo aantrekkelijk voor de zoekmachines. Linkjuice is daarmee nog steeds relevant en zorgt zelfs nu en waarschijnlijk in de toekomst voor een hoge waardering van de zoekmachine, en natuurlijk een opvolging van de bezoeker die meer informatie verwacht te verkrijgen op de gelinkte website.

Voor webmasters, online marketeers en ondernemers met een website is het belangrijk altijd te onthouden dat link software dan weliswaar een groot aantal links kan bouwen, de kans dat volgers via zo’n backlink op de gelinkte website terecht komen is daarmee gering. Hoewel er weinig over bekend is, hebben de grote zoekmachines als Google en Bing nog geen actie ondernomen op backlinks waar nimmer op geklikt wordt, maar voor de toekomst weten we natuurlijk nooit zeker hoe een algoritme gaat veranderen. Duidelijk is wel dat het algoritme aangepast gaat worden. Zorg dan vooral dat het niet te laat is!